Érthetően a térd, csípő. láb és váll fájdalmakról, betegségekről

Lépcsőzésre térdfájdalom? ...

2016/01/12. - írta: derekfajas.hu

Az elülső térdfájdalom okai, kivizsgálásuk és kezelésük.

elulso_terd_fajdalom.jpgA térdízület gyakran panaszok forrása, nem véletlenül. Tudd meg, miért a térd az egyik leggyakrabban panaszos ízület már fiatal korban is, miért gyakoribb az ilyen panasz nőkben és mit lehet tenni ellen.
(Folytatás: "tovább"...)

 

Miért a térd?
Az egyik legnagyobb ízületünk. A térdben végződőd hosszú lábszár és combcsont mint egy lakatvágó, óriási erőkkel terheli az ízületet. Keresztül fut rajta testünk teljes súlya. 

A combcsont és a lábszárcsont végét –jó esetben- fényes, kemény üvegporc borítja, mely ellenálló a terhelésre. Ilyen porcot láthatunk ebédkor, ez a fehér, fényes, csúszós borítás a csirkecsont dobolójának végén. Kevésbé ismert, hogy térdünk elején lévő térdkalácsunk alja is hasonló, porccal borított ízülettel csúszik a combcsont elülő részén hajlításkor.

Gyakran ebben a térdkalács porcban jelentkezik először a kopás porclágyulás formájában. Ilyenkor a térdkalács alatt érezhetünk fájdalmat különösen hajításkor, üléskor vagy lépcsőzéskor. Ezek azért panaszosak, mert a mozgás során az erős combizmok ráfeszítik a beteg porcot az alatta lévő csontra. Ezért esik jól kinyújtani a lábat és csökkenteni a porc nyomását és az izom feszülését.

A porc kopás első lépcsője a porc felpuhulása (porclágyulás). Ilyenkor csökken a víztartalom és a keménység a porcban. Később a porc felrepedezik, majd végül el is vékonyodik szabadon hagyva az érzékeny csontvégeket.  

Túlsúly?
Úgy tartják, minden plusz kiló 10x szorzóval érződik a térdben. Így két kiló súlyfelesleg már egy cementes zsákot „pakol” a térdekre. Jó hír, hogy kis fogyás is drámaian képes csökkenteni a térdpanaszokat.

 

Kivizsgálás
Első lépés a fizikélis vizsgálat, ahol az ortopéd szakorvos megítéli a porc állapotát, felméri a gyulladást és a súlyosbító tényezőket. Később röntgen készülhet a csontok, valamint  ultrahang vagy MR a porcok és szalagok vizsgálatára. Nincs tuti képalkotó vizsgálat, az orvosi vizsgálat dönti el mi adja a legtöbb infót.

 

Kezelés
A porcjavítók képesek kezdetben erősíteni a meglévő porcot. Ezt lehet tabletta, és akár közvetlen térdbe adott, un. síkosító injekciókkal elérni. Ezekről még későbbi blogunkban részletesen írunk. Ha gyulladás van, az gyulladás csökkentő módszerekkel (hűtés, kímélet, gyulladáscsökkentők) lehet kezelni. Elülső térdfájdalom esetén a térdkalács optimális helyzetét biztosító tok is segíthet.  A legfontosabb azonban a mozgásterápia, a személyre szabott gyógytorna. Itt a legyengült térd stabilizáló izmokat erősíthetjük, így védve a sérült porcot.  

Végső esetben műtét is szükséges lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izulet.blog.hu/api/trackback/id/tr568252310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása