Érthetően a térd, csípő. láb és váll fájdalmakról, betegségekről

Stressz = fájdalom???

2016/01/08. - írta: derekfajas.hu

Feszült vagyok, jobban fáj?

ul_feszul_vall_kozel.jpgA stressz elkerülhetetlen és mindennapos. Nehezebb élethelyzetben felerősödnek a meglévő panaszok és hajlamosak újjak megjelenni. Miért van ez?
(Folytatás: "tovább"...)

 

Kezdjük tényleg az elején. Embrió korunkban három lemezből fejlődünk ki. A külső lemezből erednek az idegrendszer, a bőr és az izomzat sejtjei. Nem meglepő, hogy ilyen intim közelség a fejlődésben komoly együttműködést a későbbiekben is.

 

Az idegesség, túlterheltség feszültséget okoz idegrendszerünkben, mely ősi reflexek révén emelik az izomtónust, felkészítenek a menekülésre. Ez a régen a kardfogú tigris elől szaladást jelentette, ma a tigris helyett általában főnökünk, kollégáink, családunk képviselik ezt.  Ezzel nincs is alapvetően baj, ha nem állandósul ez a emelt készültségi állapot, amit „ugrásra kész” jelzővel is illethetünk.

 

A gond az, amikor ez állandósul, nem tudjuk megoldani munkahelyi, otthoni problémáinkat és marad a gyötrődés és görcsölés. Szó szerint. Erre hajlamos izmaink befeszülnek és nem is lazulnak el. Az állandó feszülés rontja az izmok keringését, felhalmozódnak a salakanyagok, nem jut be elég tápanyag és oxigén. A károsodott izom maga is fájdalom forrássá válik, és már hiba oldódnak meg egyéb gondjaink, ez a fájdalom bekapcsol egy ördögi kört. A görcs okozta fájdalom további védekező izom összehúzódáshoz vezet. A fájdalmak és panaszok felborítják nyugalmunkat, zavarják pihenésünket és bezárul a kör.

 

A megoldás?
Kérjünk segítséget, vizsgáltassuk ki magunkat. Sok esetben a károsodott izom és ízület célzott kezelést igényel és csak így kerülhetjük el a visszaesést.  

Miért nem múlik el, amikor kezd javulni?
Ha homokba dugjuk a fejünket, átmeneti javulást bekövetkezhet nyugalmasabb időszakban, de a testi-lelki terhelés újra belobbanthatja a panaszokat.

Kihez forduljak?
Szükséges javítani stressz-kezelő készségeinket, ebben pszichológus szakember és módszerek segíthetnek. Mozgásszervi panaszok esetén kezdjük orvosi kivizsgálással (ortopédus, reumatológus szakorvos. Sok esetben természetes módon is uralhatók a panaszok mozgásterápiával. Ehhez azonban tapasztalt, jól képzett és nem utolsó sorban türelmes, megértő gyógytornász segítsége szükséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izulet.blog.hu/api/trackback/id/tr408252092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása